Sağlık

Yüz Estetiğinde Hata Yapmayın

Yanlış estetik işlemler ve bireysel uygulamalar yerine her yüze aynı estetik müdahalelerin yapılması yapay görünümlü ve benzer yüzlere neden olur. Her gün dergilerde veya sokaklarda görülen benzer plastik yüzler, kozmetik işlemlerde önyargıyı da beraberinde getiriyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Dr. Selma Salman, yanlış kozmetik uygulamalar ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.

 

Yüz oranlarına dikkat edilmeli

Ön hazırlık gerektirmeyen ve ayakta tedavi ortamında yapılabilen ameliyatsız yüz gençleştirme teknikleri giderek plastik cerrahinin yerini alıyor. Hızlı iyileşme, daha az komplikasyon riski ve daha düşük maliyet nedeniyle toplumun birçok kesimi ameliyatsız, minimal invaziv tekniklerden yararlanmaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen değişikliklerin onarıldığı yüz estetiğinin aynı zamanda yüz oranlarının da düzeltildiği bir süreç olduğu unutulmamalıdır. İşlemi yapacak uzmanın yüz anatomisi ve estetiği hakkında fikir sahibi olması gerekir. İdeal bir yüzde burun, dudaklar, çene ucu ve yanaklar gibi yüz yapılarının uyum içinde olması gerekir. Gerekli oranlar aşıldığında yapay bir görünüm ortaya çıkar.

 

Aynı işlem her yüz için aynı sonucu vermeyebilir.

Uygulamayı isteyen kişi duyuma dayalı bilgide ısrar ettiğinden, bireysel özellikler göz ardı edilerek yapılan kaş kaldırma gibi uygulamalar, şaşkın yüzler ve benzer yüzler ile sonuçlanmaktadır. Estetik işlem için başvuran kişinin uygun olup olmadığını bilmeden işlem yaptırmasının önüne geçmek için öncelikle beklentilerin yeterince anlaşılması gerekmektedir. Beklentiler netleştirildikten sonra bireysel özellikler ve farklılıklar korunarak yüzün anatomik oranları dikkate alınarak şekillendirme yapılmalıdır. Uygulamaya başvurunun, bireylerin gerçekten ihtiyaç duyduğu yüz oranlarını bozmadan, ihtiyaçları karşılayacak ve en doğal görünümü oluşturacak ölçüde yapılması gerekmektedir.

 

Uygun dozaj aşılmamalıdır

Cilt yaşlanmasının en önemli klinik özelliklerinden biri kırışıklıklardır. Güneşe maruz kalmak, sigara içmek gibi dış faktörlerin etkisiyle yıllar geçtikçe cildin incelmesi hızlanır. Ayrıca mimiklerin ve kaşların aşırı kullanımı da kırışıklık oluşumuna katkıda bulunur. Kırışıklıklardan kurtulmak için kullanılan botoks uygulaması doğru uygulandığında olumlu sonuçlar verir. Kas içine enjekte edilerek uygulanan botoks işlemi sayesinde kas kasılmasına neden olan olayların meydana gelmesi engellenir. Enjekte edilen kasın kasılmasında geçici bir azalma sağlanarak kırışıklıklar düzeltilir. Uygulama sonrasında minik kaslar daha az kullanılacağından yeni kırışıklıkların oluşması engellenir. Aşırı doz kullanımı mimik kaslarının tamamen felce uğramasına neden olur. Bunun sonucu sözsüz bir yüz görünümüdür. Doğallığın kaybolmaması için botoks uygulamalarında minik kasların çalışmasını azaltmak ve tamamen durmalarının önüne geçmek gerekir.

 

Dolgu uygulaması abartılmamalı

Cilde destek sağlayan deri altındaki bağ dokusu yıllar geçtikçe azalır. Su tutma özelliğiyle cilde parlaklık ve nem sağlayan bağ dokusunun azalmasıyla ciltte sarkma meydana gelir. Poliklinik ortamında kolaylıkla yapılabilecek dolgu uygulamaları ile ciltteki sarkma ve kırışıklıklardan kurtulmak mümkündür. İğne yardımıyla deri altına uygulanan ve 8-12 ay süren dolgu uygulamaları ile alın, kaş ortası, dudak kenarı ve yanaklardaki sarkmalardan, göz altı çöküntülerinden kolaylıkla kurtulmak mümkündür. Gereğinden fazla dolgu maddesi kullanılması yapay bir görünüme neden olabilir. Bu noktada uygulamayı yapan uzmanın işlem dozları hakkında bilgi vererek başvuru sahibine yol göstermesi gerekmektedir. Yüzün estetiğini ve doğallığını bozmayacak en uygun boyutta ve yeterli dozda uygulama doğal sonuçlar verir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu